Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1610 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~zzzzz~

~zzzzz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2011 - 13:43:52

poprzedni wójt zadłużenia nie zostawił i swoich nie zatrudniał?sekretarz miał drugi etat w Sulejowie.Szybko znalazł się etat dla pani Jeruzal po wygranych wyborach w Julianowie.Rozpieprzyć pieniądze podatników na referendum.Jeżeli pan Oraniec widzi błędy w kierowaniu gminą i potrafi temu zapobiec to dlaczego nie kandydował na wójta.Ma już doświadczenie jako poseł i przedsiębiorca może sprawdziłby się jako szef gminy.

#2 ~opat~

~opat~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2011 - 19:40:55

Wyświetl postUżytkownik zzzzz dnia 20 grudzień 2011 - 13:43:52 napisał

poprzedni wójt zadłużenia nie zostawił i swoich nie zatrudniał?sekretarz miał drugi etat w Sulejowie.Szybko znalazł się etat dla pani Jeruzal po wygranych wyborach w Julianowie.Rozpieprzyć pieniądze podatników na referendum.Jeżeli pan Oraniec widzi błędy w kierowaniu gminą i potrafi temu zapobiec to dlaczego nie kandydował na wójta.Ma już doświadczenie jako poseł i przedsiębiorca może sprawdziłby się jako szef gminy.

rozpieprzyć pieniądze podatników na referendum ? co za bzdury.

cytat z gazety prawnej :
"Komisarz wyborczy zarządza również drukowanie na koszt państwa kart do głosowania. Przeciętnie wynosi to 2-3 tys. zł; w przypadku referendum w sprawie odwołania prezydenta Olsztyna było to 7,5 tys. zł."

Więc ile może kosztować referendum w Tarłowie ? kilka tysięcy przy milionach zadłużenia jakie generuje nam wójt co roku no to istotnie.. ogromna kwota te parę tysięcy, normalnie szał ech.. to rozpirzaniem pieniędzy podatników jest co ? długi i odsetki od kredytów kolejnych ? spłacanych jedne drugimi ? nie boli Cię rozpirzanie na spłacanie kredytów pieniędzy zebranych z podwyżki podatków lokalnych jakie zarządzili w tarłowie ? Może i dobrze, że ktoś się wreszcie znalazł jak Pan Oraniec i może to czas na to aby coś zmienić wreszcie w tym Tarłowie.

#3 ~kazik~

~kazik~
  • Goście

Napisano 22 grudzień 2011 - 21:44:51

I bardzio dobrze niech zrobia referendum , plotka chodzi ze to dwunastego lutego podobno. Wojt przegial z tym wodociagiem i szkolami, ze o domu kultury nie wspomne. Jak to wyglada.. budynek ktoremu ktos zrobil ubranie ze szkla na zewnatrz za gruba kase pewnie, a w srodku okna jak sa tak sa normalne, to jakis bezsens zeby akcpetowac takie cos i pchac w to pieniadze. Ja ide na referendum i glosuje zeby obecny wojt dal sobie juz urlop, czas na zmiany.

Wyświetl postUżytkownik opat dnia 20 grudzień 2011 - 19:40:55 napisał

rozpieprzyć pieniądze podatników na referendum ? co za bzdury.

cytat z gazety prawnej :
"Komisarz wyborczy zarządza również drukowanie na koszt państwa kart do głosowania. Przeciętnie wynosi to 2-3 tys. zł; w przypadku referendum w sprawie odwołania prezydenta Olsztyna było to 7,5 tys. zł."

Więc ile może kosztować referendum w Tarłowie ? kilka tysięcy przy milionach zadłużenia jakie generuje nam wójt co roku no to istotnie.. ogromna kwota te parę tysięcy, normalnie szał ech.. to rozpirzaniem pieniędzy podatników jest co ? długi i odsetki od kredytów kolejnych ? spłacanych jedne drugimi ? nie boli Cię rozpirzanie na spłacanie kredytów pieniędzy zebranych z podwyżki podatków lokalnych jakie zarządzili w tarłowie ? Może i dobrze, że ktoś się wreszcie znalazł jak Pan Oraniec i może to czas na to aby coś zmienić wreszcie w tym Tarłowie.

#4 ~baby~

~baby~
  • Goście

Napisano 22 grudzień 2011 - 23:58:54

co za bzdura z tym wodociagiem na terenach zalewowych. ludzie nie moge sie doczekac kiedy popłynie woda z wodociagu. dokad maja pic gnojówke. czy wiecie co pływało w wodzie podczas powodzi ,jaka jst woda??????????????????????????????? to walcz\yk ruszył wodociag bo poprzednie dokumenty straciły waznosc

#5 ~Maczooooo~

~Maczooooo~
  • Goście

Napisano 23 grudzień 2011 - 00:01:56

czytam i podziwiam Was już PAN ORANIEC WAM pomógł jak był jako poseł to teraz na pewno Wam pomoże jako wójt ja to bym chciał że jak przegra PAN WALCZYK to żeby ktoś obcy wszedł na ten urząd to może zapanował by spokój i porządek ,ale ja na pewno nie pójdę na to referendum ponieważ to bez sensu jest .Podajcie chociaż jeden przykład co dla Was zrobił PAN Oraniec jako poseł i podajcie co zrobił dla was PAN Walczyk

#6 ~ols~

~ols~
  • Goście

Napisano 23 grudzień 2011 - 10:52:41

Wyświetl postUżytkownik Maczooooo dnia 23 grudzień 2011 - 00:01:56 napisał

czytam i podziwiam Was już PAN ORANIEC WAM pomógł jak był jako poseł to teraz na pewno Wam pomoże jako wójt ja to bym chciał że jak przegra PAN WALCZYK to żeby ktoś obcy wszedł na ten urząd to może zapanował by spokój i porządek ,ale ja na pewno nie pójdę na to referendum ponieważ to bez sensu jest .Podajcie chociaż jeden przykład co dla Was zrobił PAN Oraniec jako poseł i podajcie co zrobił dla was PAN Walczyk

Ale zaraz. Przecież to nie jest referendum powołania Pana Orańca na wójta bo od tego są wybory później o ile będzie kandydował i zbierze głosy, na razie to referendum odwołania Pana Walczyka, a czytałam że brakuje całkiem niedużo procentowo zadłużenia gminy aby i tak przejął ją komisarz rządowy chyba czy ktoś taki. No to taka sytuacja dla Pana Walczyka dobra nie jest i dobrze chyba o nim nie świadczy, skoro zadłużenie rośnie za jego kadencji no tak ?
A inna sprawa, ja to mam dość już nepotyzmu. CZy to będzie Pan Nowak, Kowalski, Oraniec, Adamski itd. itd. czy nie mogą rządy w gminie być takie, żeby zatrudniani byli ludzie z kierunkowym wykształceniem a nie po linii rodzinnej ?

#7 ~Mlody~

~Mlody~
  • Goście

Napisano 23 grudzień 2011 - 16:31:45

gowno prawda wszystkie alkoholiki sie pchaja na krzeselko bo jest kasa a moja rada taka by wyjebac całą tą gminę i tą zasraną komunalke i wtedy moze by cos z tej gminy było jak by wziąść normalnych ludzi!!!

#8 ~urzędas~

~urzędas~
  • Goście

Napisano 26 grudzień 2011 - 20:21:44

A ja z autopsji wiem, że jakby Walczyk nie miał takich doradców jakich ma (p.Dwojak i p.Kamiński) to było by lepiej. Ja tam z obserwacji widzę, że teraz to chyba i Dwojak gra na swoją pozycję i być może bedzie kandydował jak referendum przejdzie, tak jak i Kamiński też podobno ma kandydować (tylko kto go wybierze). Jak Walczyk się nie otrząśnie to przegra. Niech odstawi od siebie wszystkich donosicieli i podrzegaczy to bedzie lepiej, i niech zaufa swoim pracownikom, bo są naprawdę w porządku. On zawsze musi mieć jakichś doradców bo sam decyzji nie umie podjąć - magister za kasę, ale bez żadnej wiedzy. No cóż, a p. Wąsik, Jagodziński czy Oraniec, lepiej żeby nie zostali wójtami bo wtedy to napewno bedzie koniec Gminy Tarłów. Mówią, że Walczyk kredyty bierze? Bo musi, ponieważ kasy nie ma bo powódź była i tylko umzrza się podatki to z czego. Wąsik umarzał na potęgę ile się dało i ten również podobnie. Tylko różnica jest taka, że z UE p.Wąsik wcale kasy nie ciągnął tylko z banków, a Walczyk to chociarz stara się z unii kasę wyciągać, tylko do tego trzeba mieć wkład własny i po to są te kredyty między innymi. Które to kredyty wykańczają nie tylko naszą gminę ale i inne w Polsce. W takim razie referenda to trza w całej Polsce robić bo gminy zadłużenie mają CO NIE ????????????????????? Tu trzeba świeżej krwi na wójta Gminy najlepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#9 ~mieszkaniec~

~mieszkaniec~
  • Goście

Napisano 26 grudzień 2011 - 22:18:47

Mam zaszczyt być mieszkańcem tej gminy i podziwiam niektórych ludzi nie widzą tego co się dzieje pan Wójt zatrudnia swoją małżonkę na stanowisko i tłumaczy że niema bidulka czym dojechać do Lipska do pracy i tylko dlatego ją zatrudnił pan Dwojak z całą rodzinką zdają gospodare na kogoś z rodzinki żeby się zatrudnili a gminie i komunalce wodociągi w Ciszycy kto zrobił dziwny facet z jedną rozklekotanym ostrówkiem czy każdy go zna a może wypowie się pani Magierowska gdzie robi jej małżonek taka jest nasza gmina na prace niema co liczyć kto nie jest spokrewniony z wyżej wymienionymi osobami lub liże im piety a wtedy i tak może stracić ich łaski jak spojrzą się na nich krzywym okiem jak chcecie to możemy mieszkać nadal w takiej gminie i popierajmy pana walczyka i jego grupę lup zmieńmy to i idźmy w lutym na referendum ja na pewno pujde

#10 ~jul~

~jul~
  • Goście

Napisano 26 grudzień 2011 - 23:34:51

Pan Wąsik jaki był taki był, ale czy musimy być zdani tylko i wyłącznie na obu Panów W ? Ja tam mam doświadcczenia, że Pan Oraniec jako radny przyczynił się do tego, że istnieje szkoła w czekarzewicach, że jako poseł bronił powiatu opatowskiego i jestem przekonany, że postawiłby na samorząd fachowców a nie znajomków i rodzinne koligacje, jak dzieje się w wielu gminach zresztą i co trzeba by taką sytuację leczyć. Pana Jagodzińskiego nie kojarzę i jego działalności. A że gminy się zadłużają. No zadłużają, ale zadłużać a zadłużać to różnica.

#11 ~jarek~

~jarek~
  • Goście

Napisano 28 grudzień 2011 - 13:39:35

najlepszą opcją byłby ktoś nowy, świeży najlepiej z doświadczeniem pracy w urzędzie. Bo tym panom, którzy juz byli i rządzili Naszą Gminą to trzeba już podziękować

#12 ~podatnik~

~podatnik~
  • Goście

Napisano 28 grudzień 2011 - 18:05:02

Tak,w pełni się zgadzam. Czas na zmiany w Gminie Tarłów. Dosyć rządów Tych najlepszych, dla których "wartością" jest kłamstwo,krętactwo, alkohol i kradzież nie swojego mienia.
To boli i żal patrzeć na takie Rządy...

#13 ~arti~

~arti~
  • Goście

Napisano 29 grudzień 2011 - 11:21:47

sporo przepisywania, ale zaciekawiły mnie te fragmenty informacji jaką komitet ds referendum rozsyłał :

cytat :
"Pragniemy zatem Państwu przybliżyć sprawę zaciągniętych kredytów w 2011 roku. W lutym br., zaciągnął kredyt w wysokości 400.000,00 zł w BS w Lipsku na pokrycie deficytu budżetowego. W sierpniu 2.300.000,00 zł w BS w Opatowie na spłatę już zaciągniętego wcześniej kredytu w wysokości 1.250.000,00 zł i na pokrycie deficytu budżetowego. Na koniec 2011 roku zadłużenie naszej Gminy sięga już ponad 7.050.000,00 zł, czyli po rocznym urzędowaniu Pana Leszka Walczyka zadłużenie nie spadło ale wzrosło o 1.300.000,00 zł netto.
Taka sytuacja nie jest jak się okazuje wcale problemem dla Pana Wójta, bo w planach na 2012 rok jest zaciągnięcie kolejnego kredytu w wysokości 2.200.000,00 zł z czego 700.000,00 zł ma być przeznaczone na spłatę już zaciągniętych zobowiązań finansowych, a 1.500.000,00 na pokrycie deficytu budżetowego i 500.000,00 zł na sfinansowanie przejściowego deficytu budżetowego.
Zadłużenie na koniec roku 2012 będzie wynosić 8.550.000,00 zł, co oznacza, że Pan Wójt zadłuża naszą Gminę w tempie 2.800.000,00 złotych od chwili swojego urzędowania. "

i ten :

cytat :
" Inny ważny problem to ryzyko zamknięcia oczyszczalni ścieków w Potoczku z powodu jej wadliwego działania, ścieki sa odprowadzane do kamiennej lub wypuszczane na łąki mieszkańców Czekarzewic. Jeżeli Pan Wójt jako gospodarz gminy tak dba o stan gminnej infrastruktury to mieszkańców nie czeka nic dobrego ze strony takiego gospodarza."

może istotnie coś jest na rzeczy , skoro takie problemy występują ? Żebyśmy się nie obudzili z ręką w nocniku jak nie daj losie stało się by tak, że wójt by pozostał. Ja jestem zdania też jak poprzednik, że chyba inaczej gmina powinna być prowadzona , a skoro tak gigantycznie się zadłuża gmina to może zadbać o deficyt budżetowy a nie hulaj dusza wkładać miliony podobno w inwestycje jak ten dom kultury obłożony tylko szkłem. Nie wiem nie znam się, ale nie podoba mi się to co się dzieje, i jak jest szansa żeby popatrzeć jak ktoś inny by sobie z tym poradził to ja chętnie taką szansę komuś kto się podejmie wójtowania dam i już.

#14 ~jarek~

~jarek~
  • Goście

Napisano 29 grudzień 2011 - 12:48:35

chyba czas najwyższy założyc stowarzyszenie, zebrać członków i wybrać zarząd i działać oczywiście. Lokalna grupa mieszkańców nie związana z żadną partią ani kolesiostwem.

#15 ~piotrek~

~piotrek~
  • Goście

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:41:59

Kto wyjdzie z taką inicjatywą i zrobi krok ku stowarzyszeniu. To trzeba odwagi i chęci oraz solidarności ludzi.
Ja tam słyszałem,że ma startować ktoś "nowy" na Wójta Gminy Tarłów a długoletni pracownik "instytucji" Urzędu Gminy Tarłów.
Może to coś zmieni...
Mam nadzieję,że będzie to ktoś godny głosu LUDU, wartościowy człowiek, pełen lojalności, otwartego umysłu i najważniejsze,że zna od "środka" strukturę Urzędu Gminy Tarłów..

#16 ~jarek~

~jarek~
  • Goście

Napisano 29 grudzień 2011 - 16:00:57

wiesz Piotrek wydaje mi się że z tym nie było by problemu trochę zaangażowania i chęci w zupełności wystarczy. Już widać to nawet na tym forum ludzie wchodzą, czytają. Jest Nas już 2-óch. :) Możesz podać inicjały tego kandydata?

#17 ~mieszkaniec~

~mieszkaniec~
  • Goście

Napisano 30 grudzień 2011 - 14:58:21

Problem polega polega na tym że pan wójt powinien być z jajami i dbać o wszystkich a nie o tyłki swojej rodziny i przydupasów położenie gminy i walory mamy potężne tylko brakuje osoby która umiała by to wykorzystać mamy kilka stowarzyszeń na terenie gminy które aktywne są w czasie wyborów dają dary z banku żywności i jak komuś się pali grunt pod nogami a stowarzyszenie powinno promować gminę pokazywać walory regionu a mamy się czym pochwalić a praca sama się znajdzie najbliższy przykład to bałt w Bałtowie tylko że tam był gościu z kasą tu takiego nie mamy mały przykład niech ktoś wejdzie na stronę miasta Żagania tam grupa ludzi bez kasy uparła się i zorganizowali muzeum czterech pancernych burmistrz pomógł w nawiązaniu kontaktów i zaczęło się to wszystko kręcić u nas kręcili krzyżaków w Słupi Nadbrzeżnej bodaj że polskie drogi w Czekażewicach tego akurat nie jestem pewny mamy krzemionki w Teofilowie są piękne miejsca widokowe na dolinę Wisły kościół w Tarłowie tego nikt nie umie wykorzystać najlepiej obsadzać rodzinkę na cztery lata na stołki i dbać o własny tyłek większe dochody uzyskać podnosząc podatki i zaciągać nowe pożyczki żeby spłacać już zaciogniete taka jest żeczywistość

#18 ~piotrek~

~piotrek~
  • Goście

Napisano 30 grudzień 2011 - 15:58:10

Wyświetl postUżytkownik jarek dnia 29 grudzień 2011 - 16:00:57 napisał

wiesz Piotrek wydaje mi się że z tym nie było by problemu trochę zaangażowania i chęci w zupełności wystarczy. Już widać to nawet na tym forum ludzie wchodzą, czytają. Jest Nas już 2-óch. :) Możesz podać inicjały tego kandydata?

Jarku, mogę podać. Ja słyszałem,że ma startować S.M. On na ten czas pracuje w Urzędzie Gminy, ale nie wiem na jakim stanowisku. Kiedyś chyba był zastępcą wójta.

#19 ~krzysiek~

~krzysiek~
  • Goście

Napisano 04 styczeń 2012 - 21:30:22

Deficyt budżetu gminy na 2012 rok to 10.77 % dochodów czyli już za rok referendum nie będzie potrzebne gmina sama zbankrutuje i wejdzie nadzór komisarza, chyba że wójt ograniczy wydatki lub podniesie podatki

#20 ~asia~

~asia~
  • Goście

Napisano 05 styczeń 2012 - 18:19:23

ludzie obudżcie się !!! Trzeba z tą prywatą skończyć !!! Weżmy sprawy w swoje ręce i odwołajmy te WŁADZE ! Idzmy na referendum !!!Próbójmy coś zrobić dla gminy czyli dla siebie!!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych