Podzielniki ciepła - oszczędność czy strata :: zobacz komentowany artykuł
#1 ~aga~
Napisano 07 listopad 2008 - 22:39:37
#2 ~Jerzy Materek~
Napisano 14 listopad 2008 - 12:48:39
O dokładności pomiaru zużycia ciepła oddanego przez grzejnik decyduje wiele uwarunkowań, a wśród nich właściwości przyrządu pomiarowego (cieczowego i elektronicznego podzielnika kosztów c.o.). Zdecydowana większość podzielników elektronicznych nie odróżnia ciepła pochodzącego z systemu centralnego ogrzewania od ciepła pochodzącego z innych źródeł (np. ciepła słonecznego, ciepła z kuchenki gazowej, telewizora, oświetlenia itp.). Zdecydowana większość podzieników elektronicznych ma problemy z prawidłowym rejestrowaniem zużycia - jeśli ilość czynnika grzewczego jest mniejsza jak 20% wartości obliczeniowej (co zostało wielokrotnie stwierdzone na ogólnopolskich konferencjach naukowo-technicznych). Ponadto większość podzielników elektronicznych nie rejestruje ciepła przy niskich temperaturach grzejnika. Tak więc, aby ocenić, który podzielnik jest dokładniejszy bezwarunkowo należy zidentyfikować, co i kiedy podzielnik mierzy, a także czego nie mierzy. Warto wiedzieć, że w Polsce i w woj. świętokrzyskim są podzielniki cieczowe dokadniej mierzące zużycie ciepła jak podzielniki elektroniczne!
Jerzy Materek
#3 ~lokator~
Napisano 18 listopad 2008 - 06:58:48
Lokatorzy,którzy mają nadpłaty cieszą się z nich i nie zwracają uwagi,że płacą za samo posiadanie opomiarowania ok.100zł miesięcznie w sezonie grzewczym.Ale jest problem rozliczenia- przez okres różny od paru miesięcy do pół roku Spółdzielnie Mieszkaniowe obracają naszymi pieniędzmi
"rozliczając się" i teraz mam pytanie-dlaczego spółdzielcy nie otrzymują odsetek od tego "rozliczania się",dlaczego to tak długo trwa?
Do czyjej kieszeni idą te pieniądze? Uważam,że jest to ciekawy temat dla dziennikarzy!!!!
A tak swoją drogą nie ma możliwości zaoszczędzenia w opłacie,bo jeżeli oszczędzimy na grzaniu to i tak SM odpowiednio nas rozliczą
#4 ~~Stefan~~
Napisano 12 marzec 2010 - 12:13:18
przychodzi odczytac gosciu podzielniki, dostaje w łape 100 zł i nie widzi braku plomb, nawet dał mi takie naklejki co sie nakleja na kaloryfer i na podzielnik, co by go w calosci nie zsunac.
wiec grzeje na full juz dobre 6 lat, nie bylo jeszcze sytuacji aby ktos tej 100 nie lykna. W moim bloku w ten sposob funkcjonuje przynajmniej 5 lokali. Ja mam goraco, zwroty okolo 500 - 600 zeta,
polecam SPRAWDZONE!!!
Napisano 12 marzec 2010 - 13:04:12
Użytkownik ~Stefan~ dnia 12.03.2010, 12:13:18 napisał
przychodzi odczytac gosciu podzielniki, dostaje w łape 100 zł i nie widzi braku plomb, nawet dał mi takie naklejki co sie nakleja na kaloryfer i na podzielnik, co by go w calosci nie zsunac.
wiec grzeje na full juz dobre 6 lat, nie bylo jeszcze sytuacji aby ktos tej 100 nie lykna. W moim bloku w ten sposob funkcjonuje przynajmniej 5 lokali. Ja mam goraco, zwroty okolo 500 - 600 zeta,
polecam SPRAWDZONE!!!
Tylko że do mnie przychodzą zawsze dwie osoby, czyli po stówie na głowe...
#6 ~~darek~~
Napisano 15 kwiecień 2010 - 12:18:05
#7 ~~edzia~~
Napisano 20 kwiecień 2010 - 10:31:33
Użytkownik ~Stefan~ dnia 12.03.2010, 13:13:18 napisał
polecam SPRAWDZONE!!!
I to jest właśnie OKRADANIE sąsiadów!!!
Sorry za wyrażenie, ale "rzygać" mi się chce jak widzę, że ktoś się tym chwali, że co niby taki cwany jesteś - bo ktoś za Ciebie zapłaci?
WSTYD!!!
Napisano 20 kwiecień 2010 - 16:43:11
#9 ~~edzia~~
Napisano 21 kwiecień 2010 - 09:31:24
Użytkownik znad_wisły dnia 20.04.2010, 17:43:11 napisał
Przez 10 lat mieszkałam w mieszkaniu z podzielnikami i nawet do głowy by mi nie przyszło aby kogokolwiek oszukiwać.
Ludzie "wieszają psy" na systemach podzielnikowych, ale przecież tak naprawdęto te wszystkie kontrowersyjne tematy wokół rozliczeń powstają właśnie przez takich oszustów jak wyżej!!! Niestety w Polsce musi jeszcze wymienić się kilka pokoleń, aby cwaniactwo i kombinatorstwo przestało być powodem do dumy.
#10 ~~Maciek~~
Napisano 06 lipiec 2010 - 13:22:12
Pan od podzielników źle założył jeden z podzielników wiec postanowiłem rureczkę z parafina czy jakimś takim płynem wyciągnąć z podzielnika jeszcze w tym samym dniu w którym została tam umieszczona po czym włożyłem ją do słoika i szczelnie zakręciłem wieczko i umieściłem w i tu UWAGA lodówce na czas sezonu grzewczego.
Jak wszystkim wiadomo temp w lodówce to około 4-6 stopni.
Czas spoczynku słoika z rureczką to około 5-6 miesięcy.
Na zdrowy rozum biorąc przy takiej temperaturze z rureczki nie powinno ubyć nic.
Nie macie pojęcia jakie zrobiłem oczy kiedy wyciągnąłem ową rureczkę i przyłożyłem do podzielnika z kreseczkami pomiarowymi wynik był zaskakujący 11 jednostek zużyła moja lodówka ochładzając nie grzejąc wiec coś tu jest chyba nie tak z tymi podzielnikami.
Nachodzi mi na myśl takie pytanie czy ktoś z was ma może wiedzę na temat tego co powinno znajdować się w tej rureczce jakie normy to coś powinno spełniać przecież tak naprawdę równie dobrze tam może być woda zabarwiona na czerwono a my nigdy się o tym nie dowiemy.
#11 ~Gość~
Napisano 12 lipiec 2010 - 18:36:59
#12 ~Gość~
#13 ~sisi~
Napisano 18 lipiec 2010 - 23:51:40
#14 ~ruda~
Napisano 12 sierpień 2010 - 06:46:27
ktoś wie jak się rozszyfrowuje te mierniki????
#15 ~Aga~
Napisano 01 wrzesień 2010 - 14:37:11
#16 ~krzysztof~
Napisano 06 wrzesień 2010 - 19:43:21
#17 ~Anna~
Napisano 06 wrzesień 2010 - 19:56:14
#18 ~Anna~
Napisano 06 wrzesień 2010 - 20:00:58
Użytkownik krzysztof dnia 06 wrzesień 2010 - 19:43:21 napisał
Jeśli masz takie dwie rury, nawet zakręcone, biegnące od podłogi z ciepłą wodą, to dokup sobie złączki, kolanka i takie tam ( wszystko dostępne w Castoramie)i oczywiście kaloryfer rurkowy i zamontuj. Rurkowy, żeby było łatwiej suszyć ubrania itp.
#19 ~Agynes~
Napisano 14 październik 2010 - 12:54:06
#20 ~agucha~
Napisano 20 październik 2010 - 17:23:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
użytkowników, gości, anonimowych

Zgłoś do usunięcia