Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Konkurs na świętokrzyska potrawę regionalną

staszów konkurs świętokrzyską potrawę

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 19 maj 2012 - 11:24:43

http://www.echodnia....A0105/120509299

#2 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 19 maj 2012 - 17:43:18

w mieście gdzie tłumy kupują w Tesco i w biedronkach <_<
potrawy regionalne to strata czasu.

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 20 maj 2012 - 11:33:48

moja mama robi wspaniałe pyzy ze śmietanką i cebulką. pyzy z surowych ziemniaków a cebulkę dusi na złoty kolor i dodaje gęstą śmietanę. trochę cukru i palce lizać.

#4 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 20 maj 2012 - 11:40:30

http://www.echodnia....18009986&Ref=PH

#5 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 maj 2012 - 06:48:30

w mieście gdzie tłumy kupują w Tesco i w biedronkach <_<
potrawy regionalne to strata czasu.


Nie jest tak źle, oto dania z powiatu staszowskiego:
Piernik kiszony "Pycha” polecany przez Teresę Michalską z Kontuszowa, Rolada drobiowa polecana przez Wiesławę Swatek z gminy Staszów, Wolicki zawijaniec topiony polecany przez Jolantę Szczerbę z Wolicy, Ziemniaki z barszczem grzybowym polecane przez Krystynę Nosek z gminy Połaniec, Schab po rytwiańsku polecany przez Jadwigę Stawiarz z Rytwian, Bułki orkiszowe polecane przez Elżbietę i Bogdana Charę z gospodarstwa "Ekorab”, Jasień, Gulasz lasem pachnący polecany przez Joannę Banię z gospodarstwa "Biesiada u Aśki”, Kurozwęki, Rosół po żydowsku polecany przez PAŁAC Łazienkowski w Staszowie, Rytwiański karp w galarecie polecany przez Irenę Pogorzelską ze Święcic, Nadziewana kaczka z Rudy polecana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy, Pasztet kurozwęcki z kwaśnej kapusty polecany przez Joannę Bania z Kurozwęk, Pieczone pierogi z Wólki polecane przez Tomasza Klimek z Woli Wiśniowskiej, Gęś pieczona nadziewana polecana przez Zofię Dyl z Koła Gospodyń Wiejskich Mucharzew.


#6 ~"gość"~

~"gość"~
  • Goście

Napisano 21 maj 2012 - 10:08:23

Nie jest tak źle, oto dania z powiatu staszowskiego:
Piernik kiszony "Pycha” polecany przez Teresę Michalską z Kontuszowa, Rolada drobiowa polecana przez Wiesławę Swatek z gminy Staszów, Wolicki zawijaniec topiony polecany przez Jolantę Szczerbę z Wolicy, Ziemniaki z barszczem grzybowym polecane przez Krystynę Nosek z gminy Połaniec, Schab po rytwiańsku polecany przez Jadwigę Stawiarz z Rytwian, Bułki orkiszowe polecane przez Elżbietę i Bogdana Charę z gospodarstwa "Ekorab”, Jasień, Gulasz lasem pachnący polecany przez Joannę Banię z gospodarstwa "Biesiada u Aśki”, Kurozwęki, Rosół po żydowsku polecany przez PAŁAC Łazienkowski w Staszowie, Rytwiański karp w galarecie polecany przez Irenę Pogorzelską ze Święcic, Nadziewana kaczka z Rudy polecana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy, Pasztet kurozwęcki z kwaśnej kapusty polecany przez Joannę Bania z Kurozwęk, Pieczone pierogi z Wólki polecane przez Tomasza Klimek z Woli Wiśniowskiej, Gęś pieczona nadziewana polecana przez Zofię Dyl z Koła Gospodyń Wiejskich Mucharzew.



A co polececa Dersław?

#7 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 maj 2012 - 18:43:56

A co polececa Dersław?


Dersław zajął I miejsce ( ten z Buska) za kaczkę pieczoną jabłkiem obłożoną.
Pałac łazienkowski II miejsce za pierogi razowe z serem i czosnkiem niedzwiedzim

Kulinarne atrakcje, ekologiczne zabawy i meble z aluminiowych puszek –na Targach EkoFamily
Wybrano świętokrzyską potrawę regionalną, próbowano serów przywiezionych prosto z Austrii, prezentowano ekologiczne kosmetyki, żywność i sposoby zabaw z dziećmi. Podziwiano także wystawę prac Konkursu Twórczego Recyklingu I Can, w którym puszki po napojach zamieniły się w lampki, damskie torebki, czy obcasy do szpilek – tak w skrócie wyglądały Targi EcoFamily w Kielcach.
Grzechotki z puszek pomysłu Akademii Kreatywności.
Największym zainteresowaniem cieszyła się wystawa ogólnopolskiego konkursu I Can. Ekspozycja zadziwiała pomysłami i twórczością artystów. Potrafili oni z aluminiowych puszek po napojach wykonać: żyrandole, lampki, wiatraki, foremki do ciast, pufy, stylowe torebki damskie, gazetniki, zegary, kubki. Parę długich, cienkich puszek wykorzystano także na obcasy do szpilek.

Regionalne danie
Obok wystawy tłumy degustowały dania, które rywalizowały o tytuł Świętokrzyskiej Potrawy Regionalnej. Spośród 12 dań przyrządzonych przez świętokrzyskie gospodynie, gospodarstwa agroturystyczne, czy restauracje z kuchnią lokalną nagrodzono trzy potrawy. Wygrała "kaczka pieczona jabłkiem obłożona" przygotowana przez kucharzy z Zamku Dersława – Restauracji Gościniec w Busku-Zdroju. Drugą notę uzyskały pierogi razowe z czerkieskiej mąki orkiszowej z serem podpuszczkowym i z czosnkiem niedźwiedzim z Pałacu Łazienkowskiego w Staszowie, a trzecią - zupa grzybowa z kaszą jaglaną gierczycką Hotelu Pod Ciżemką w Sandomierzu. Dwa wyróżnienia trafiły do: "Leśnego Dworku" w Cisowie za zalewajkę cisowską i Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od Szosy” w Brodach za pierzchnicką potrawę z kiszonej kapusty - bidę.

Dbając o człowieka i jego otoczenie
Zorganizowano akcję zbiórki kartoników po napojach w zamian za owoce i nasiona kwiatów. Dyskutowano o uczciwym handlu na stoisku firmy sprzedającej produkty sprawiedliwego handlu. Krótki wykład wygłosił przedstawiciel „Szczypty Świata”, który uzmysłowił, że przy produkcjach kawy, ryżu, czekolady często pracują ludzie w niewolniczych warunkach. W wielu krajach są to kilkunastoletnie dzieci. Konstruktywne i ekologiczne sposoby zabawy z pociechami demonstrowały panie z Akademii Kreatywności. Pokazały przykładowo jak ze słomek i rolki papieru toaletowego zrobić motylka, czy z ziemniaka wykonać pieczątkę.
Swoje ekologiczne "poglądy" na targach przedstwiło ponad 70 wystawców z Polski, Litwy, Austrii, Niemiec, Słowenii.
Laureaci konkursu na świętokrzyską potrawę regionalną organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Kielcach i Targi Kielce S.A.:
I miejsce - Kaczka pieczona jabłkiem obłożona (Zamek Dersława – Restauracja Gościniec w Busku Zdroju)
II miejsce - Pierogi razowe z czerkieskiej mąki orkiszowej z serem podpuszczkowym i z czosnkiem niedźwiedzim (Pałac Łazienkowski w Staszowie)
III miejsce - Zupa grzybowa z kaszą jaglaną gierczycką (Hotel „Pod Ciżemką” w Sandomierzu)
Wyróżnienie: Bida (Gospodarstwo Agroturystyczne „Daleko od Szosy” w Brodach)
Wyróżnienie: Zalewajka cisowska (Posiadłość Agroturystyczna „Leśny Dworek” w Cisowie)
Pozostałe zgłoszone potrawy (równie pyszne, ale główne nagrody były tylko trzy, a wyróżnienia dwa…):
Łazanki czerkieskie (Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne „Ekorab” w Jasieniu)
Skwarkowiec (Gospodarstwo Agroturystyczne „Daleko od Szosy” w Brodach)
Karkówka w piwie po staszowsku (Pałac Łazienkowski w Staszowie)
Placek z nadzieniem ze śliwki szydłowskiej (Gospodarstwo Agroturystyczne „Kalinowy Młyn w Rudzisku)

#8 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 21 maj 2012 - 20:56:36

Dersław zajął I miejsce ( ten z Buska) za kaczkę pieczoną jabłkiem obłożoną.
Pałac łazienkowski II miejsce za pierogi razowe z serem i czosnkiem niedzwiedzim

Kulinarne atrakcje, ekologiczne zabawy i meble z aluminiowych puszek –na Targach EkoFamily
Wybrano świętokrzyską potrawę regionalną, próbowano serów przywiezionych prosto z Austrii, prezentowano ekologiczne kosmetyki, żywność i sposoby zabaw z dziećmi. Podziwiano także wystawę prac Konkursu Twórczego Recyklingu I Can, w którym puszki po napojach zamieniły się w lampki, damskie torebki, czy obcasy do szpilek – tak w skrócie wyglądały Targi EcoFamily w Kielcach.
Grzechotki z puszek pomysłu Akademii Kreatywności.
Największym zainteresowaniem cieszyła się wystawa ogólnopolskiego konkursu I Can. Ekspozycja zadziwiała pomysłami i twórczością artystów. Potrafili oni z aluminiowych puszek po napojach wykonać: żyrandole, lampki, wiatraki, foremki do ciast, pufy, stylowe torebki damskie, gazetniki, zegary, kubki. Parę długich, cienkich puszek wykorzystano także na obcasy do szpilek.

Regionalne danie
Obok wystawy tłumy degustowały dania, które rywalizowały o tytuł Świętokrzyskiej Potrawy Regionalnej. Spośród 12 dań przyrządzonych przez świętokrzyskie gospodynie, gospodarstwa agroturystyczne, czy restauracje z kuchnią lokalną nagrodzono trzy potrawy. Wygrała "kaczka pieczona jabłkiem obłożona" przygotowana przez kucharzy z Zamku Dersława – Restauracji Gościniec w Busku-Zdroju. Drugą notę uzyskały pierogi razowe z czerkieskiej mąki orkiszowej z serem podpuszczkowym i z czosnkiem niedźwiedzim z Pałacu Łazienkowskiego w Staszowie, a trzecią - zupa grzybowa z kaszą jaglaną gierczycką Hotelu Pod Ciżemką w Sandomierzu. Dwa wyróżnienia trafiły do: "Leśnego Dworku" w Cisowie za zalewajkę cisowską i Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od Szosy” w Brodach za pierzchnicką potrawę z kiszonej kapusty - bidę.

Dbając o człowieka i jego otoczenie
Zorganizowano akcję zbiórki kartoników po napojach w zamian za owoce i nasiona kwiatów. Dyskutowano o uczciwym handlu na stoisku firmy sprzedającej produkty sprawiedliwego handlu. Krótki wykład wygłosił przedstawiciel „Szczypty Świata”, który uzmysłowił, że przy produkcjach kawy, ryżu, czekolady często pracują ludzie w niewolniczych warunkach. W wielu krajach są to kilkunastoletnie dzieci. Konstruktywne i ekologiczne sposoby zabawy z pociechami demonstrowały panie z Akademii Kreatywności. Pokazały przykładowo jak ze słomek i rolki papieru toaletowego zrobić motylka, czy z ziemniaka wykonać pieczątkę.
Swoje ekologiczne "poglądy" na targach przedstwiło ponad 70 wystawców z Polski, Litwy, Austrii, Niemiec, Słowenii.
Laureaci konkursu na świętokrzyską potrawę regionalną organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Kielcach i Targi Kielce S.A.:
I miejsce - Kaczka pieczona jabłkiem obłożona (Zamek Dersława – Restauracja Gościniec w Busku Zdroju)
II miejsce - Pierogi razowe z czerkieskiej mąki orkiszowej z serem podpuszczkowym i z czosnkiem niedźwiedzim (Pałac Łazienkowski w Staszowie)
III miejsce - Zupa grzybowa z kaszą jaglaną gierczycką (Hotel „Pod Ciżemką” w Sandomierzu)
Wyróżnienie: Bida (Gospodarstwo Agroturystyczne „Daleko od Szosy” w Brodach)
Wyróżnienie: Zalewajka cisowska (Posiadłość Agroturystyczna „Leśny Dworek” w Cisowie)
Pozostałe zgłoszone potrawy (równie pyszne, ale główne nagrody były tylko trzy, a wyróżnienia dwa…):
Łazanki czerkieskie (Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne „Ekorab” w Jasieniu)
Skwarkowiec (Gospodarstwo Agroturystyczne „Daleko od Szosy” w Brodach)
Karkówka w piwie po staszowsku (Pałac Łazienkowski w Staszowie)
Placek z nadzieniem ze śliwki szydłowskiej (Gospodarstwo Agroturystyczne „Kalinowy Młyn w Rudzisku)


Słynna Irka nic nie omodliła :lol: :D :P

#9 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 maj 2012 - 21:13:52

Karkówkę w piwie jadłem w tamtym roku po turnieju w nogę. jest zaajebiśccie zajebbista.



Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: staszów, konkurs, świętokrzyską, potrawę

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)