Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Jak zrobić idealne frytki? :: zobacz komentowany artykuł

Jaki olej ......?

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 11 październik 2013 - 19:56:42

Do smażenia prawdziwych frytek jest potrzebna frytura - WOŁOWA. Wtedy uzyskuje się niepowtarzalną jakość i smak.

W Belgii nie smaży się frytek na czymś innym niż właśnie frytura wołowa ......



#2 ~syla~

~syla~
  • Goście

Napisano 13 maj 2015 - 11:53:47

frytura wołowa? to może dodać kostki wołowej do oleju rzepakowego?



#3 malaala

malaala

    Nowy

  • Oczekujący na zatwierdzenie
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 15 maj 2015 - 09:21:35

gdzie można dostać taką fryturę wołową ? 



#4 Maniuszka

Maniuszka

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 13:51:25

Witam,

 

najlepiej w niewielkiej ilości oleju. Choć większość pewnie uważa, że im więcej oleju tym lepiej. Ja lubię smażone z patelni, a nie gotowane w oleju. W ten sposób są bardziej chrupkie. 



#5 ~Gulon skalbmierski~

~Gulon skalbmierski~
  • Goście

Napisano 10 czerwiec 2015 - 05:18:29

 
 
 
Najlepsze wg. znawców są:
belgijskie frytki  - najpierw gotowane, trzykrotnie zamrażane i smażone:
Frytki trzykrotnie smażone - najpierw są podgotowane, potem dwukrotnie smażone w 130 oC i na końcu dosmażane w 180 oC,
Pomiędzy poszczególnymi etapami obróbki cieplnej są zamrażane! wychodzą chrupiące z wierzchu, a puszyste  w środku.
Składniki na 4 osoby:
4 duże ziemniaki najlepiej nasze górolskie albo typu Maris Piper
2 łyżeczki soli morskiej
1 litr oleju roślinnego bezsmakowego.
Wykonanie:
Przygotowanie ziemniaków: 
1. Ziemniaki obrać, pokroić na odpowiednie kawałki i pokroić na frytki (minimum 14x14 mm na przekroju) - nie mogą być 
za cienkie! 
Płukanie frytków: 
2. Wrzucić surowe frytki do dużego garnka z bieżącą zimną wodą na pół godziny, aby sie wypłukały ze skrobii, co powoduje, 
że ziemniaki będą bardziej puszyste. W trakcie płukania 2x zmienić wodę.
suszenie pierwsze:
3. Wymoczone frytki wyłożyć na płócienny ręcznik i starannie je wysuszyć.
Gotowanie:
3. Zagotować wodę z frytkami i trzymać na ogniu  ok 10 minut , czyli gdy szpikulec już bez trudu wchodzi do środka frytków, 
ale kiedy jeszcze nie są całkiem miękkie. 
albo też można inaczej: 
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach na  półtwardo,  tak, żeby jeszcze nie były miękkie - z jakieś 7-8 minut i dopiero potem obrać i 
pokroić na sztaby o grubości 1,5 - 2 cm. (nie za cienkie - bo będą suche!).
Płukanie frytków i suszenie: 
4. Osączyć z wody i przepłukać pod bardzo zimną bieżacą wodą, aby zatrzymać proces gotowania się /Osuszyć recznikiem 
papierowym i wyłożyć na blasze, na pergaminie.
Pierwsze zamrażanie: 
5. Umieścić w zamrażalniku na 30 minut - 1 godzinę.
Pierwsze smażenie:
6. Napełnić garnek do jednej trzeciej olejem (ok 1 litra) i doprowadzić do temperatury 130 st. C. (na powierzchni oleju 
zaczną sie pojawiać małe bąbelki). Smażenie frytek to zawsze smażenie w tzw. głębokim tłuszczu! Po wyjęciu frytek z 
zamrażalnika i lekkim otarciu papierem toaletowym ostrożnie zanurzać porcjami po 8-10 frytek, przez 4-6 minut, aż sie 
zaczną zabarwiać na złoto.Nie wolno jednak pozwolić im się zbrązowić!!!!
Drugie zamrażenie: 
7. Po usmażeniu wyjmować, rozkładać znów na blachę na pergaminie i dać do zamrażalnika na 30 min - 1 godzinę.
Drugie smażenie: 
8. Powtórzyć smażenie w oleju po raz drugi, smażąc je około 2-3 minuty w 130 st. C.
Teraz można zamrozić tak przygotowane frytki do 3 dni:
Trzecie smażenie:
Na ostatnie gotowanie podnieść temperaturę oleju do 180 oC!!! i smażyć 2-3 minuty, aż złapią brązowy kolor skórki.
Po ostatecznym wyjęciu z oleju i osączeniu na papierowym ręczniku, posypać szczyptą grubo mielonej soli morskiej.
Frytki można przygotować i dwukrotnie usmażyć dzien przed podaniem, a potem tylko zanurzyć w oleju po raz trzeci przed 
podaniem. W Belgii jada się frytki z majonezem!
Zamrażanie - (w zimie można całą tacę wywalić na śnieg).
Procedurę smażenia frytek można powtórzyć kilka razy po sobie, tego samego dnia , potem trzeba zużyty olej ekologicznie usunąć!!!
 

 



#6 kisiel123

kisiel123

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:51:33

A co to jest drytura wołowa?!



#7 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 sierpień 2017 - 11:09:47

Łój wołowy. Dostaniesz w wiekszości masarni. Belgijskie frytki są na nim smażone.

#8 m@ra

m@ra

    Bywalec

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 62 postów

Napisano 30 sierpień 2017 - 19:07:15

Nie brzmi zbyt smacznie. A nie robicie w piekarniku?



#9 ~milenna992~

~milenna992~
  • Goście

Napisano 15 luty 2018 - 22:57:33

Ja tam wolę te, które można kupić gotowe w sklepie i tylko upiec. Wygodna i dobra opcja raz na jakiś czas. Co uważacie? Dodatkowo powiem Wam, że Aviko stworzyło fajną aplikację lojalnościową. Możemy kupować produkty i wymieniać je na nagrody. Ale trzeba się spieszyć, bo ilość jest ograniczona!



#10 ~milenna992~

~milenna992~
  • Goście

Napisano 15 luty 2018 - 22:58:38

Ja tam wolę te, które można kupić gotowe w sklepie i tylko upiec. Wygodna i dobra opcja raz na jakiś czas. Co uważacie? Dodatkowo powiem Wam, że Aviko stworzyło fajną aplikację lojalnościową. Możemy kupować produkty i wymieniać je na nagrody. Ale trzeba się spieszyć, bo ilość jest ograniczona!

 



#11 ~sonikk1~

~sonikk1~
  • Goście

Napisano 23 luty 2019 - 00:00:23

W Polomarkecie są dobre ziemniaki mrożone Go tove. Moje dzieci bardzo je lubią, także spokojnie polecam na obiadek jedzone same albo do kotleta.

 



#12 ~luiza~

~luiza~
  • Goście

Napisano 21 kwiecień 2019 - 17:17:41

Ja do tych ziemniaczków polecam  sałatkę śledziową Go tove z polomarketu. Takie połączenie naprawde tworzy doskonały team smakowy. Wasze kubki oszaleją :)





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych