Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

25 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~henryk Z~

~henryk Z~
  • Goście

Napisano 02 sierpień 2011 - 18:31:36

Właśnie wróciliśmy z zebrania mieszkańców Poniku (bo tak brzmi historyczna nazwa tej części Bałtowa)z Panem Wójtem i Radnymi z tej części gminy.Zaskakuje nas dwie sprawy :pierwsza to ,że Pan Wójt zwraca się w tej sprawie do stowarzyszenia Delta ,głównego inicjatora budowy w tym miejscu zupełnie niepotrzebnego ronda (na jednym ze spotkań z
projektantem tej drogi oświadczył on "moim zdaniem rondo wtym miejscu jest zupełnie niepotrzebne ale ja otrzymałem takie zlecenie od inwestora i muszę je zrealizować",druga to ze niema zadnej koncepcji na jej usytuowanie.
Zebrani mieszkańcy podziękowali Panu Wójtowi za inicjatywę rekonstrukcji ale zupełnie nie zgadzają się na to aby tę historyczną figurę przenieść w inne miejsce.Podjęto nawet w tej sprawie jednogłóśną uchwałę.
Ta figóra Chrystusa Frasobliwego od dwustu lat jest związana z tą naszą Małą Ojczyzną.Rondo jest potrzebne do zawracania autobusom jadącym do Jura-Parku od strony Czekarzewic stąd takie "zainteresowanie " stowarzyszenia Delta.
Szkoda tylko,ze radni wywodzący się z tej części Bałtowa próbują wbrew mieszkańcom forsować koncepcję stowarzyszenia.Ciekawi nas także stanowisko projektanta,który przecież wie ,że w tym miejscu stoi ta historyczna
kolumna.Do wprowadzenia stanu wojennego ptzy tej Figurze kończyły się procesje Bożego Ciała.Tutaj odprawiały się
majówki.Dlaczego niektórzy chcą następnym poikoleniom odebrać to prawo ?Jesteśmy zbulwersowani.

#2 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 02 sierpień 2011 - 20:22:52

To jest tak jakby z Placu Zamkowego przenieśc Kolumnę Zygmunta w inne miejsce.To swietokractwo .Dla pana J. i pana L
wydaje się to normalne,ponieważ obydwaj ani nie pochodzą z Bałtowa ani tutaj nie mieszkają.

#3 ~baltow!com~

~baltow!com~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 05:11:07

Mimo wysiłków firmy odśnieżającej Bałtów Figura przetrwała,a jedynym efektem ich usilnych starań zmierzających do jej samoczynnego zawalenia był wiosną kawałek odłupanego tynku.Pojawiła sie jednak ekipa JuraParku,która w jeden dzień bez pardonu obtłukła młotkami znaczny fragment pozostałych tynków!
FORNALNIE doszło ,ale do samowoli.Zniszczono ZABYTEK,bo z racji swego wieku Figura w świetle przepisów o ochronie zabytków takim jest(była),a jeśli ktoś tego nie wie,to nich zaczerpnie informacji w kompetentnym żródle.Dziwi mnie fakt,że ludzie mający ambicje odgrywać elitarną rolę w naszym środowisku są aż tak nie do... "Informowani",że do tego stopnia posuwają się w ślepym realizowaniu poleceń miejscowego "wizjonera".Niech nikt nie opowiada głutot o problemie z zawracaniem przez autokary,bo nawet gdy była zimą usypaana hałda śniegu i obok stały samochody rodziców przyjeżdżających po dzieci do szkoły,to kierowcy dawli rade zawrócić.Można podnieść było im komfort tego manewru ujmując odrobinę sąsiadujących chodników!Demontaż Figury to skrajność,wręcz PROFANACJA!
Robienie z mieszkańców idiotów poprzez organizowanie zebrania na temat losu Figury,którą dzień wcześniej rozwalono,to ... zwykłe robienie w wała!
To jest przykład jak rozwija się w Bałtowie społeczeństwo obywatelskie!!!
LINKI na ten temat:
http://baltowcom.now...zony-drogowskaz
http://niepoprawni.p...wny-w-iv-drodze

http://niepoprawni.p...efon-arabskiego

"drogi"autorze!Twoi szefowie rozminęli się z prawem dziennikarskim i zapomnieli,co to jest rzetelna i uczciwa społeczna rola mediów!Żałuje,że nie pozwalacie mi mieć tutaj konta ze stałym loginem.W bezczelny sposób łamiecie podstawowe prawo,jakim jest wolność słowa.Nie pozwalacie na szczery i nieskrempowany dialog usuwając moje konta na tym forum !

"...Sytuacja lokalnie jest jeszcze gorsza.Daruję sobie szczegółową wyliczankę i wspomnę jedynie o forum największego dziennika w świętokrzyskim "Echo Dnia".Miałem tam konto(baltowcom) przez 3 lata,aż początkiem bieżącego bez podania przyczyn straciłem do niego dostęp,więc założyłem kolejne(baltow_com) utrzymało się 3 miesiące,a teraz... (chyba rekord świata?)- TYLKO JEDNĄ MINUTĘ!!!Nie zdążyłem nawet dokończyć jednego posta! ...
całość- http://niepoprawni.p...list-do-prezesa
http://niepoprawni.p...-siekapitulacja

#4 ~ati~

~ati~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 05:55:46

[Już mohery szczekają!!!Zróbcie z Polski drugi Watykan!Budujmy pomniki a nie drogi........Jak za komuny......Po co Wam wolność kiedy macie telewizje.....no nie?Jeszcze pół wieku i mohery wymrą wtedy zobaczymy lizusy czarnuchów

#5 ~pseudomocher~

~pseudomocher~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 06:09:54

Wyświetl postUżytkownik ati dnia 03 sierpień 2011 - 05:55:46 napisał

[Już mohery szczekają!!!Zróbcie z Polski drugi Watykan!Budujmy pomniki a nie drogi........Jak za komuny......Po co Wam wolność kiedy macie telewizje.....no nie?Jeszcze pół wieku i mohery wymrą wtedy zobaczymy lizusy czarnuchów
Chciałbym Ci Drogi Postępowy Człowieku przypomnieć maksymę "Jak chcesz unicestwić naród zniszcz jego historię ",a ta Figura w centrum Bałtowa to nasza HIstoria.Szkoda,że jesteś tak mołostkowy i tego nie rozumiesz,albo piszesz bo ci tak kazano.

#6 ~mieszkaniec Poniku~

~mieszkaniec Poniku~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 06:19:51

Dowiadujemy się ze "restauracą" Figury ma zająć się firma Pana L.Zresztą świadczą o tym osłony ,których w Jura-Parku używają do odgradzania publiczności.Skoro to wszystko jest tak legalne i pożyteczne to dlaczego rozbierano tę Figurę w nocy i przed zebraniem z mieszkańcami.

#7 ~baltow@com~

~baltow@com~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 14:43:55

Do redaktora Tyczyńskiego i rządzących gminą Bałtów

Art. 3.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądś zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową;

żródło - http://www.zabytki.pl/sources/prawo/ustawa.html#11

HOME - Bałtów - baltowcom

#8 ~kroll~

~kroll~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 17:46:04

szkoda ze Pan L. nie spytał się mieszkańów, co chcą w Bałtowie rondo czy figórkę. Rondo tam jest potrzebne jak 5 koło u wozu a figórka stała tam z dawien dawna i ciekawy jestem co powiedziałby na ten pomysł rozbiorki konserwator zabytków. Swoją drogą jak tak dalej będzie to w niedlugim czasie cały Bałtów będzie własnością Pana L. i władze samorządowe będą niepotrzebne

#9 ~Parafianin bałtowski~

~Parafianin bałtowski~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2011 - 20:40:20

Mamy ogromny żal do naszego Księdza Proboszcza,że tak niefrasobliwie potraktował ten temat.Przecież to jest część kultury chrześcijańskiej,podobno nie zajął stanowiska i odpowiedział Wójtowi aby tę sprawę "skonsultował "z mieszkańcami.Wójt rzeczywiście skonsultował ale Figurę w nocy rozebrał pan L.i gdzieś ją wywiózł.Dla tych ludzi uczucia, religia,historia to puste frazesy.Ale znane są dość liczne przykłady ,że za takie świętokradcze czyny
jest Kara Boska.Szanowny Panie L.jest Pan w amoku mamony,niech Pan się opamięta.Niech Pan przejeżdżając przez Ponik
zatrzyma się chwilę w tym okaleczonym prez Pana miejscu zobaczy Pan jak tu jest smutno,jak przygnębiająco wyglądają te pańskie parawany osłaniające miejsce po stojącej tu od dwustu lat poświęconej Figurze .Niech Pan się zastanowi
i odpowie sobie na pytanie "czy ta Figura była taką przeszkodą w pańskim "biznesie"???Czy musi Pan wyrządzać ludziom tylko krzywdy ? Czy nie gryzie Pana sumienie ? Ta Mała Figurka Jezusa Frasobliwego będzie Pana przesladować
do końca życia.

#10 ~bałtowianinIDOCA artifacts~

~bałtowianinIDOCA artifacts~
  • Goście

Napisano 04 sierpień 2011 - 09:28:27

Z komentarzy tutaj zamieszczonych widać ,że Pan L.prezes Stowarzyszenia DELTA wypowiedział religijną wojnę mieszkańcom,dzxiwię się jedynie ,że do tej wojny dał się wciągnąć pan Wójt i Przewodniczący Rady.Bardzo to zastanawiające.

#11 ~turysta~

~turysta~
  • Goście

Napisano 05 sierpień 2011 - 16:21:46

Co zamierzają mieszkańcy w sprawie zwrócenia fifury na swoje miejsce?Czy pojawiła się jakaś inicjatywa?

#12 ~Castello~

~Castello~
  • Goście

Napisano 06 sierpień 2011 - 20:48:12

Stanie tam teraz nowa figura, Piotra Wielkiego i Andrzeja Poddanego a poświęci ją Ks Grzegorz Wspaniały.

#13 ~parafianin~

~parafianin~
  • Goście

Napisano 08 sierpień 2011 - 14:55:43

Oj prawda, prawda, a żeby przejść tamtędy trzeba będzie pokłon złożyć!

#14 ~baltowcom~

~baltowcom~
  • Goście

Napisano 09 sierpień 2011 - 14:52:56

Sprawa z Figurą jest niczym innym,jak wykonaniem wobec nas mieszkańców "gestu Kozakiewicza".
"Możecie mi naskoczyć"-takie jest tego przesłanie!
Niepoprawni.pl . . . NowyEkran.pl . . . .Salon24.pl(nie bój się ostrzeżenia Jankego!)

#15 ~baltowcom~

~baltowcom~
  • Goście

Napisano 15 sierpień 2011 - 15:15:06

Czy to jednak zabytek to nie jest,aż tak oczywiste,bo... w "Gazecie Ostrowieckiej" pojawiła się notka,że jednak Figura nie jest zabytkiem,a szczególnie artykuł w "Ecu Dnia",którego autorem jest współautor(wspólnie z miejscowym historykiem) wydanego niedawno informatora turystycznego o Bałtowie.Wydaje się,że powinni to być ludzie najbardziej w tej dziedzinie kompetentni,choć ze względu na lokalne uwarunkowania oczywista interpretacja definicji zabytku może już nie być taka oczywista.W obydwu gazetach używane jest słowo "legenda" odnoszące się do rodowodu Figury,choć stosowniejszym i najczęściej w takich sytuacjach spotykanym okresleniem jest "według miejscowych przekazów"tzn.z wiedzy przekazanej przez przodków.Ale... to tylko słowa,choc chyba też nie z przypadku.
Smutne jest,że przetrwała kilka wojen i PRL,a teraz spotkał ją taki los.Zabawne natomiast,że zapytano o jej los mieszkańców na drugi dzień po rozbiórce-klasyka "czarnego humoru".

#16 ~adam~

~adam~
  • Goście

Napisano 22 sierpień 2011 - 05:30:05

Czy ktoś wie co z figurką będzie dalej?Wróci,czy nie wróci na swoje miejsce?

#17 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 26 sierpień 2011 - 20:33:51

Ja bym poradził mieszkańcom Bałtowa aby tą sprawę skierowali do prokuratury.

#18 ~Teresa~

~Teresa~
  • Goście

Napisano 26 październik 2011 - 00:14:12

Wyświetl postUżytkownik ati dnia 03 sierpień 2011 - 05:55:46 napisał

Rozumiem, że tylko dlatego taka złość,że to figura religijna, ale mam jedną uwagę -Bałtów to równiez ta figura , nie tylko monstra różnej wielkości. Jak wymrą mohery to z kultury , w której wyrośliście, w której wyrośli wasi rodzice, dziadkowie, pradziadkowie nie zostaną wam nawet wspomnienia. Będziecie za kilkudzesięciozłotowy bilet kłaniac się głazom. Nawet takim, które przez pól wieku osikiwali panowie korzystający z Modrzewianki czy jak jej tam było.Ta figura to żaden Watykan, tylko świadek historii waszych rodzin, waszych przodków.To również moja historia, ponieważ przez kilkadziesiąt lat wystawałam pod nią w oczekiwaniu na ,,dychę'' .
Tak pojmujesz wolność? Że przyjdzie ci ktoś z kasą i zlikwiduje to, co co wrosło w krajobraz i losy ludzkie, twoje losy? Że przyniesie ,,lepsze''-bo nowsze? Bo to zdecyduje o zasobności jego prywatnej(bo absolutnie nie twojej?) kasy? Nie mieszkam już od dawna w tej krainie biznesu-nie moja sprawa-więc jestem bezstronna w ocenie. A moze zamiast wyzywać zajrzyj do Asnyka-,,Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!''
A może już po nowoczesnemu Asnyka teraz też znac nie trzeba?

#19 ~bałtowiak~

~bałtowiak~
  • Goście

Napisano 26 październik 2011 - 17:09:16

Bardzo ładnie napisany ten tekst-wielkie dzięki!

#20 ~Teresa~

~Teresa~
  • Goście

Napisano 26 październik 2011 - 21:19:28

[quote name='bałtowiak' timestamp='1319645356' post='1065384']
Bardzo ładnie napisany ten tekst-wielkie dzięki!
[/quot A proszę bardzo, ale nie w urodzie tekstu sedno. Diabeł tkwi w szczegółach- to mądre powiedzenie. Nigdy nie znajdziecie rozwiązania zadawalającgo wszystkich, jeśli będą tak skrajne reakcje na ten sam problem.A ten wpis był najbardziej skrajny i żeby nikogo nie urazić przerażający w swej głupocie. Dla pomysłodawcy tego ronda ta figurka nie znaczy nic- bo i co ma znaczyć? Nie jego rodzice, dziadkowie , pradziadkowie mijali ją codziennie nieomal.W biznesie nie ma miejsca na sentymenty.I do tego miejsca wszystko jest zrozumiałe-rondo podniesie funkcjonalność tego miejsca, a i na pewno walory estetyczne. Tyle,że ta figura ma niezaprzeczalną wartość dla mieszkańców i to nie ze względu na ,,moherowość'' tylko jest kawałkiem Bałtowa, ich Bałtowa.Wielkie słowa o wolności pasują do problemu jak nie przymierzając garbatemu do ściany. Co najmniej trzy pokolenia Bałtowian oznaczały w rozmowach miejsca np. czyjegoś zamieszkania mówiąc:,,pod figurą'' ,,, przed swiętym Janem'', ,,pod krzyżem''. Zdaję sobie sprawę z tego że to brzmi dla młodych ludzi odrobinę archaicznie-ale tak było.Czy ma sens wydziwianie, że ci ludzie czują się jakby próbowano ich ograbić?Każdy kocha mniej lub więcej swój kawałek rodzinnego miejsca i ma prawo bronić takich ,,zamierzchłych reliktów''jak kapliczki, krzyże, figurki. Nawet gdyby tę figurkę zwieńczał motyl czy ptak, ale ona tam stała 200 lat, postawili ją przodkowie, bo była dla nich bardzo ważna, jest pamiątką po nich. Zwieńcza ją posąg Chrystusa, i to chyba tak bulwersuje niektórych ludzi( czemu dał wyraz piszący posta). A swoją drogą jestem bardzo ciekawa jak zakończyła się ta sprawa,odrestaurowano ją, czy poszła już w zapomnienie?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych